Nincsenek termékek a kosárban.
Utazás ételallergiával

22
jul
Ételallergiával itthon sem egyszerű, és főleg nem az ismeretlen helyen, ahol nem mozgunk otthonosan a lehetséges beszerzési források, vagy éttermek között.
A felnőtteknek sem könnyű lemondani a fagyiról, amit a többiek nyugodtan kikérnek meguknak az étteremben desszertként, de ugyanez egy gyerekkel… talán a köbön…
Vannak azok a gyerekek, akik könnyen elfogadják, hogy sok minden van, amit ők nem ehetnek – és vannak azok, akiknél ez az elfogadás egyáltalán nem könnyű. Na nekem egy ilyenem van…
Ha most léptél bele ebbe a cipőbe, és az idei lesz az első nyaralásod ételallergiásként vagy ételallergiás gyerekkel, akkor fogadd szeretettel a tippeket:
Ha kisgyereketek van, akkor nagy valószínűséggel homokos tengerpartra, vagy Balatonra mennétek szívesen nyaralni. A legegyszerűbb – és nem minden esetben a legdrágább – megoldás, ha all inclusive szállást foglaltok, mert a legtöbb helyen az egész napos ellátást lehet kérni diétásan. (Nem utolsó előnye, hogy végre anya sem főz 🙂 )
Mi kétszer voltunk így nyaralni Zakynthoson. Mindkét szállodában érkezéskor leadtuk, hogy miket nem ehet a kisfiunk, és külön főztek neki – minden nap megkérdezték, másnap mi legyen az ebéd és a vacsora. Ez szerintem mindenkinek a legkényelmesebb, és Görögországban, Törökországban talán meg is fizethető. Nekünk persze nem jött be, na nem a diétahiba miatt, hanem mert a gyerek egyszerűen csak és kizárólag sült krumplit evett (és néhány itthonról vitt dolgot, ami a repülős út miatt azért nem volt annyira sok), bármit rittyentettek is neki a szakácsok. Így egy részről felesleges volt az all inclusive. másrészről ciki volt, hogy külön főztek neki 😀
A következő megoldás az apartman, főzési lehetőséggel. Itt viszont nagy körültekintést igényel, hogy legyen a közelben olyan bolt, ahol az extra dolgokat meg lehet vásárolni – főleg, ha repülővel érkezünk. Horvátországban és Ausztriában (kis hegyi faluban) is nagyon jól tettük, hogy vittünk gm kenyeret, növényi tejet és pár nasit, rizspudingot stb, mert sokat kellett volna autózni a bevásárláshoz, ami időt sajnáltunk volna elvenni a nyaralásból. (Részemről a főzési időt is eléggé sajnálom elvenni a vakációmból, na de ez van, ha főzni kell, akkor főzni kell 🙂 )
Akinek már van benne rutinja, az könnyedén összedobálja a heti eltávra való ennivalót – akinek nincs, íme a lista glutén-tejfehérje allergia esetére:
- növényi tej 6 doboz
- gm kenyér csomagolt, 4 szeletes 1 főre 7 db
- gm tészta 2 csomag
- (rizs, de ez bárhol kapható)
- fél kiló gm liszt (ha palacsintát, lángost, sütit is tervezel sütni, akkor persze jóval több kell)
- 3 db zab-rizstejszín
- puffasztott rizsszelet, gm abonett, tortilla
- 2 db violife növényi sajt
- vmi kenyérre kenhető
- tejmentes gm pesto
- és a szokásos nasijaink, ha van ilyen 🙂
Ezekből és a helyszínen megvásárolt alapanyagokból tudunk főzőcskézni 🙂
Nálunk a gluténen és a tejfehérjén kívül bejátszik a repceolaj, méz, tonhal, lazac, nátrium-glutamát és néhány olyan dolog, amikről nem tudjuk mi az… Rosszul hangzik, de nem vész, kivéve talán a repceolajat: sok helyen ugyanis abban sütik ki azt a bizonyos sült krumplit… Ha sokféle allergiáról van szó, akkor mindenképp a saját főzési lehetőséget válaszuk, főleg, ha az allergén fogyasztása esetén a tünetek súlyosak is lehetnek.
És ha netán Olaszországba megyünk, legyünk tisztában azzal, hogy nagyon sok lehetőségünk lesz étteremben is enni:) de ha mégis inkább az apartmanban főznénk, akkor sem kell rengeteg mindent ciplenünk, mert mindenhol tudunk gm és tejmentes alapanyagokat vásárolni, persze az eldugott falvakra ez nem biztos, hogy igaz 🙂
Kisgyerek esetén mindig vigyünk olyan ennivalót is, amit itthon rendszeresen enni szokott, nehogy bejöjjön a sült krumpli szindróma 🙂
És már csak egy feladat van: jól érezni magunkat! Még ha főzni is kell, a környezetváltozás, tenger vagy hegyek akkor is tölteni fognak!
Kellemes nyaralást!