Magas vérnyomás kezelése gyógynövényekkel

cholesterol-2-loweringcholesterolguideDOTcom

A magas vérnyomás betegségben rendkívül sokan érintettek hazánkban ugyanúgy, mint a legtöbb fejlett országban, így már-már népbetegségnek számít. Akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha a vérnyomás értéke meghaladja a 140/90 Hgmm-t. A betegség két fő típusát különíthetjük el: esszenciális hipertónia és másodlagos hipertónia. Az előbbi esetben a betegség ismeretlen eredetű, míg az utóbbi változatban a magas vérnyomás csak tünet, annak hátterében más probléma áll (vesekárosodás, hormonális zavarok, koponyaűri nyomásfokozódás stb.) Az esetek nagy részében azonban esszenciális hipertóniával állunk szemben, melynek kezelésére a gyógynövények alkalmazása remek alternatívát nyújt, amennyiben a vérnyomás enyhén emelkedett, vagyis értéke 140/90-160/100 közötti intervallumban mozog. Ennél magasabb vérnyomás esetén legfeljebb kiegészítő kezelésként, orvosi javaslatra jöhetnek szóba a gyógynövények. Mielőtt elkezdem a gyógynövényes kezelés lehetőségeinek ismertetését, fontosnak tartom megemlíteni a metabolikus szindróma fogalmát. Ez a hipertónia*, elhízás, inzulinrezisztencia** és az atherosclerosis*** tünetegyüttesét foglalja magában. Már bebizonyították, hogy ezen betegségek között szoros összefüggés áll fenn. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha az egyik tünetet kezeljük, azzal a többi betegség kimenetelét pozitívan tudjuk befolyásolni. A cikkemben a magas vérnyomás kezelésére térek ki.

Olimp_Labs_GARLICIN_fokhagyma_kivonathagymacskaA fokhagyma jótékony hatásairól már írtam korábban (lásd Koleszterinszint csökkentés természetesen c. cikk). Nemcsak a koleszterinszintet, hanem a vérnyomás értékét is kedvezően befolyásolja.

 

 

fagyongyfagyöngyA következő gyógynövény, amit érdemes megemlíteni, az a fehér fagyöngy, amely hazánkban is gyakori. Ősszel, amikor a fák lehullatják leveleiket, gyakran láthatjuk a gazdanövényen gömb alakot formálva ezt a félparazita örökzöldet. A fagyöngynek az ágvége rendelkezik jótékony hatással, míg a termése mérgező. Ezért gyűjtését bízzuk inkább a hozzáértőkre. Készítése eltér a legtöbb gyógynövényétől. Forrázás helyett 12 órán keresztül hideg desztillált vízben vagy frissen forralt majd lehűtött vízben kell áztatni. Enyhe hipertónia esetén minden nap reggel éhgyomorra igyunk meg egy csészével. Ha csökken a vérnyomás, a tea fogyasztást is mérsékelhetjük heti 2-3 adagra. Tinktúráját is fogyaszthatjuk a tea helyett napi 3X10 cseppet.

 

fekete-ribiszke-nagyA fekete ribiszke (ribizli) is hatékony vérnyomáscsökkentő gyógynövény. A fagyöngyhöz hasonlóan Magyarországon is előfordul. C vitaminban gazdag termése kiváló immunerősítő, de hipertónia kezelésére a levélből készített forrázat alkalmas. Szintén reggel éhgyomorra érdemes fogyasztani.

 

 

 

Összefoglalva a vérnyomáscsökkentő teákat reggel éhgyomorra igyuk, mivel enyhe vízhajtó hatással is rendelkeznek. Amennyiben a fagyöngy tea készítése túlságosan körülményesnek tűnik, választható a tinktúra vagy fekete ribizli levél tea. Estére nyugodtan együnk meg egy-két gerezd fokhagymát, ami náthás-influenzás megbetegedések megelőzésére is hatásos.

*hipertónia: magas vérnyomás

**inzulinrezisztencia: cukorbetegséget megelőző állapot

***atherosclerosis: érszűkület

Írta: Dr. Hajzsó Adrienn

gyógyszerész

Felhasznált források:

Szerk. Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Medicina Könyvkiadó Zrt 2012.

Dr. Tóth László: Gyógynövények, drogok, fitoterápia, Kossuth Egyetemi Kiadó 2002.

Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában, Saját szerzői kiadás

Szerk: Gyires Klára, Fürst Zsuzsanna: A farmakológia alapjai, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest 2011.

bio4u

Vélemény, hozzászólás?