Az epetermelődés zavarából adódó emésztési panaszok

healthy-gut-bacteria (1)

Az epe elégtelen termelődése miatt sok ember küzd hazánkban emésztési panaszokkal. A csökkent epetermelődés aspecifikus tüneteket okoz a betegeknél. Puffadás, reflux, székrekedés, hasi fájdalom, hányinger jelentkezhet a zsírban dús ételek elfogyasztását követően. Ezek a panaszok gyakran előfordulnak epehólyag eltávolításon átesett betegeken is. Ekkor ugyanis az epe elválasztása folyamatos, de nem tud tárolódni, ennek következtében a nagy zsírtartalmú ételek elfogyasztása után nem tud kellő mennyiségben a bélbe ürülni. Ez azért jelent problémát, mert az epe szükséges a zsírok emulgeálásához, így a könnyebb emésztéséhez. Az epe elválasztási problémák kezelésére hatékony megoldást jelentenek a gyógynövények, illetve az ezeket tartalmazó készítmények.

articsókaA kezelésre alkalmas gyógynövények közül elsőként az articsókáról írok. Több klinikai vizsgálat is alátámasztja, hogy a levele epetérfogatot növelő hatással rendelkezik. Ha teaként isszuk, akkor nem szabad édesíteni, mint ahogy ez a legtöbb gyógyteára is igaz. A tinktúrából 3×10 cseppet kell bevenni. Epevezeték elzáródás esetén ellenjavallt az alkalmazása, epekövesség esetén csak orvosi javaslatra szedhető.

 

A gyógynövényes kezelés következő alternatívája a borsmenta levél. borsmenta-gyogynoveny-d00000FF3ebc68b34550aborsmentaEgyik hatóanyaga a mentol, amely felelős a fokozott epeelválasztásért. Otthon a kertünkben mi is termeszthetjük, friss leveleit nyersen beletehetjük nyáron a limonádénkba, így finom és egészséges üdítőitalt nyerhetünk. Tinktúraként való fogyasztásakor napi 3×20 cseppet ajánlott bevenni az étkezések előtt. Epeút elzáródás, súlyos májkárosodás esetén tilos alkalmazni.

 

fumaria_officinalisAz orvosi füstike alkalmazásakor szintén az epepanaszok enyhülését tapasztalták. A föld feletti hajtása használható gyógyászati célra. A herba* simaizomgörcsoldó hatással rendelkezik, ebből adódóan epegörcs esetén jótékony hatással bír.

 

 

Az articsóka és az orvosi füstike vadon terem, mi magunk is begyűjthetjük, míg a borsmenta a termesztett növények közé tartozik. A leveleket, hajtásokat 1-2 hétig kell szárítani, majd befőttes üvegben tárolni, hogy minél tovább megőrizzék hatóanyagtartalmukat.

gyermeklancfu_800gyermekláncfűA gyermekláncfű levelét és gyökerét vízhajtóként tanácsos használni enyhe húgyúti panaszok esetén. Az epeelválasztást fokozó hatása csak azokban a készítményekben érvényesül, amelyek gyökér kivonatot is tartalmaznak. Saját magunk is begyűjthetjük a gyökereket a laza szerkezetű földekből ősszel vagy tavasszal. Ez esetben megtisztítjuk a földtől, kettévágjuk a gyökeret, majd szellős árnyékos helyen szárítjuk. Elkészítése főzéssel történik. Akinek az előbb említett folyamatok nem megvalósíthatók illetve túl körülményesnek tűnnek, ajánlom a gyermekláncfű tinktúrát, amelyet szintén étkezés előtt tanácsos bevenni.

Összefoglalva, ha az epeelválasztást serkentő gyógynövényeket teaként fogyasztjuk, akkor 2 g szárított drogot** forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd 10-15 perc állás után szűrjük. A gyermekláncfű gyökér készítése főzéssel történik. A teák és a tinktúrák fogyasztása ízesítés nélkül az étkezések előtt fél órával történjen a megfelelő időben történő epeelválasztás elősegítésére. A teákat kombinálhatjuk ha úgy jobban esik pl. egy rész (1 g) articsóka egy rész borsmenta (1 g) leforrázva 2,5 dl vízzel. Terhesség, szoptatás esetén nem javasolt az alkalmazásuk!

*Herba: leveles szár, hajtás

**Drog: a gyógynövénynek az a része, amely a legtöbb hatóanyagot tartalmazza

Írta: Dr. Hajzsó Adrienn

gyógyszerész

Felhasznált irodalom:

Szerk. Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Medicina Kiadó Bp. 2012.

Bernáth Jenő, Németh Éva: Gyógy-és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása, Mezőgazda Kiadó 2007.

Dr. Tóth László: Gyógynövények, drogok, fitoterápia, Kossuth Egyetemi Kiadó 2002.

 

bio4u

Vélemény, hozzászólás?