A minőségi idő

cde9e6_8965675598994f419302155369688204-mv2
Nagyon nehéz megfogalmazni, mit is értünk minőségi idő alatt, ha mégis meg kell próbálni definiálni, akkor (független attól, hogy Buddhában, a szeretetnyelvben, vagy a pszichológiában, esetleg magunkban hiszünk, és aszerint élünk) a minőségi idő lényege az együttlét.

 Az a baj, hogy azt hiszed, van időd.

 A fenti idézet Buddhától származik, de egyetlen pillanatra se ijedj meg, nem akarjuk, hogy megvilágosodj, és nem akarjuk egy ókori bölcs tanításait sem hosszan kifejteni: egészen egyszerűen ez a mondat az, ami legjobban rávilágít a „minőségi” idő fontosságára: észrevetted, hogy időből van nekünk a legkevesebb?

Gondolj a kislányodra: szinte biztos, hogy pontosan emlékszel arra a pillanatra, amikor világra jött, amikor először felült, felállt, nevetett, sírt, amikor bölcsibe vitted, vagy oviba. Az első barátnőjére, az első rossz jegyére a suliban. A sort bármeddig folytathatnánk, hiszen milliónyi „első” van. A kérdés az, hogy ha most egy pillanatra megállsz, észreveszed-e az eltűnt idődet. Azt, hogy milyen elképzelhetetlenül gyorsan telik.

 Ugye, most már érted, miért írtuk le a buddhai idézetet: azt hiszed, hogy van időd.

 

 Szeress máshogy: szeretetnyelv

 Ha nem hiszel Buddhának, szeress máshogy, mint eddig, és nézzük a minőségi időt a szeretetnyelv oldaláról. Ez már kicsit pszichológia. Gerry Chapman egy „bulvár” pszichológus, akiről lehet, hogy már hallottál. Ő alkotta meg a szeretetnyelv fogalmát. Azt kéri, hogy tanuljunk szeretni. Szerinte 5 szeretetnyelv van: az elismerő szavak, az ajándék, a minőségi idő, szívességek, és a testi érintés. Látszik, hogy nem csak Buddha, hanem a modern pszichológia is fontosnak – egyesek extrém fontosnak – tartják a minőségi időt.

 De, mi a minőségi idő, pontosan?

 A csodálatos minőségi idő

 Ha egyetlen mondattal kellene megfogalmazni azt, mit értünk a minőségi idő alatt, akkor azt mondanánk: a minőségi idő nem más mint a szeretet egyik mély kifejezési formája, hiszen amikor valakivel minőségi időt töltünk, akkor azt tesszük amit ő szeretne, és ebben oldjuk fel őt, és önmagunkat is. (Ismét arra kérünk, hogy ne ijedj meg, mindjárt teljesen érthetővé válik minden). A minőségi idő tehát nem más, mint értő, odafigyelés a másikra: például a lányodra.

 

 Tölts minőségi időt a lányoddal.

 Nincs nehezebb, mint minőségi időt tölteni a lányoddal, hiszen a legtöbb szülő – bár tudja, hogy ha a kislányának szüksége van rá, akkor elvileg kaszát-kapát eldobva sietni kell hozzá, és meg kell hallgatni – egyszerűen túlterhelt, és lehet, hogy sokkal „fontosabb” dolga van, mint a minőségi idő.

Pedig (most már Buddha óta tudjuk) az a baj, hogy azt hiszed, hogy van időd. Nincs. Ha a lányodnak szüksége van rád, menned kell: nincs kifogás, nincsenek fontosabb feladatok. Persze, a minőségi időt lehet „programozni” is: lehet, olyan szokásokat, rituálékat bevezetni, amelyek velejárója. Mondunk tippeket.

 Így lesz minőségi az együtt töltött időtök

 A kamasz lányod, akkor érzi azt, hogy az együtt töltött idő minőségi, ha az nem rövid, ő dönti el, mikor van vége, olyan dolgot tesztek közben, ami mindkettőtöknek (de inkább neki) a komfortzónája, és beszélgetés közben meg tudjátok egymással osztani a véleményeteket, a tapasztalataitokat, az érzelmeiteket, vágyaitokat. Az sem baj, ha ez rendszeres. De hogyan csináld?

 Nem mehetsz be kedd délután 5-kor a lányodhoz, hogy most van rá egy kis időd, és most mesélje el mi történik. Viszont kialakíthatsz anya-lánya programokat, amikor csak ketten vagytok, csajos dolgot tesztek, és közben „lelkiztek”. Ezt – te – a barátnőiddel meg tudod tenni egy bárban. Egy konditeremben: a lányoddal akkor működik a legjobban, ha arra az időre hagyod „felnőni” hozzád, egyenrangúak vagytok, és van időtök.

 

 Snails-idő

 Képzeld el, hogy péntek este van, bent vagytok a gyerekszobában. A lányod, és te Snails körömlakkal festitek egymás körmét. Ez nem csak azért jó móka, mert együtt vagytok, mert kreatív játékot játszotok, mert tanul tőled, miközben „felemelted” a nő szintjére, azaz hozzád, hanem azért is, mert ez a minőségi idő.

Miközben lakkozzátok egymás körmét, bármiről el tudtok majd beszélgetni ( Apa, hidd el, be sem megy majd a szobába), és idővel ez a péntek esti közös együttlét, akár szokássá is válhat, így mindig minőségi időt tudtok együtt tölteni, ez pedig sokat fog segíteni mindkettőtöknek. Csodálatos anya-lánya kapcsolatotok lesz!

A Snails (egyébként kifejezetten gyerek, lemosható, vegyszermentes) körömlakkok, 30 szuper színben, a minőségi időért: kattints.

Forrás: https://www.snails.hu

bio4u

Vélemény, hozzászólás?