Koleszterinszint csökkentés természetesen

cholesterol-2-loweringcholesterolguideDOTcom

          Napjainkban a magas koleszterinszint a népbetegségek közé sorolható. Gyógyszerek szedésével ugyan a referencia tartományban tartható a vér koleszterin szintje, de azok elhagyásával ismét megemelkedik. Általában vérhígítóval kombinálva írja fel az orvos ezeket a készítményeket a stroke prevenció céljából. Sajnos mind a koleszterinszint csökkentők, mind a vérhígítók szedése mellékhatásokkal jár. Általában több fajta koleszterinszint
csökkentő gyógyszert is ki kell próbálniuk a betegeknek, mire megtalálják a számukra tolerálható készítményt. Azonban vannak esetek, amikor a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen minden mellékhatás ellenére (már bekövetkezett stroke, infarktus, természetes módszerek sikertelensége). Ezekben az esetekben kiegészítő kezelésként jöhetnek szóba az alternatív módszerek. Amennyiben kizáró okok nem állnak fenn, érdemes
kipróbálni a gyógynövényeket, étrendkiegészítőket, mielőtt életre szóló gyógyszerszedésre köteleznénk el magunkat.

fokhagyma4213Az első javaslatom a koleszterinszint természetes kordában tartására a fokhagyma, amely a legtöbb háztartásban megtalálható, ételeink ízesítéséhez is gyakran használjuk. A fokhagyma azonban sokkal több, mint egy egyszerű fűszernövény. Humán bizonyítékokkal alátámasztható, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét és viszkozitását, lassítja az érelmeszesedés folyamatát, gátolja a vérlemezkék összecsapódását. Ennek következtében a véralvadásgátlók hatását fokozhatja, ekkor nem célszerű alkalmazni, továbbá műtétek előtt legalább 1 héttel abba kell hagyni a szedését. Saquinavir kezelésben részesülő HIV betegek ne szedjék, mert a gyógyszer szintjének csökkenését eredményezheti. Nyers fokhagyma fogyasztása esetén a napi adagja 3-4 g. Kellemetlen leheletet okozó hatása miatt célszerű estére megenni. Gyomorirritáció esetén fokhagymapor vagy a fermentált készítmények is rendelkezésre állnak.

stellaria_mediaA másik gyógynövény, ami hasznos lehet a koleszterinszint csökkentésére a közönséges tyúkhúr. Reggel éhgyomorra ajánlatos fogyasztani. 2,5 g szárított tyúkhúrt 2.5 dl vízzel kell leforrázni, majd 15 percig állva hagyjuk, végül leszűrjük. A műanyag és fém edények használatát kerüljük, érdemes inkább porcelán vagy üvegcsészében elkészíteni a gyógyteát. Egy hónapig minden nap igyunk egy csésze tyúkhúr teát ízesítés nélkül.

A normál koleszterinszint megőrzéséhez ajánlom az articsókalevél fogyasztását. Az interneten keresgélve könnyen találhatunk articsókát tartalmazó ételrecepteket vagy tinktúrát. Epekövesség esetén nem ajánlott a szedése.

dióbél olajVégül az omega-3 zsírsavak jótékony hatását mutatom be. Az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatása azzal magyarázható, hogy a sejtmembránokba beépülve gyulladáscsökkentő, értágító vegyületek képződését serkentik, ezáltal csökkentik a koleszterinszintet, lassítják az érelmeszesedést. Az alábbi élelmiszerek különösen magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek: dió, szójatermés, repceolaj, tökmag (olaj), tenyésztett nemes lazac, továbbá a Bálint cseppek termékcsalád hidegen sajtolt olajai. Leginkább a dióbélolaj és a lenmagolaj fogyasztását javaslom. Napi egy mokkás kanál elfogyasztása az előbbi termékekből már hozzájárul a normál koleszterinszint megőrzéséhez.

Összefoglalva, enyhén emelkedett koleszterin szint (5,2-7,0 mmol/l) esetén 1 hónapon keresztül minden nap igyunk meg reggel éhgyomorra egy csésze tyúkhúrteát, este 1-2 gerezd fokhagymát fogyasszunk el, gyomorirritáció esetén inkább fokhagymakapszulát.
hal_alacsony_magas_koleszterinÉtkezzünk változatosan, együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, vörös hús helyett halféléket, leginkább lazacot. Diót tehetünk ki az asztalra, hogy mindig szem előtt legyen, csipegessünk belőle, ha nassolni támad kedvünk. Egy mokkás kanál lenmagolajat együnk meg minden nap. Amennyiben 2-3 hónap múlva a változtatás nem hoz eredményt, elkerülhetetlen az orvosi segítség.

Írta: Dr. Hajzsó Adrienn

Felhasznált források:
Szerk. Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár Medicina Könyvkiadó Zrt.2012.
Dr. Tóth László: Gyógynövények, drogok, fitoterápia Kossuth Egyetemi Kiadó 2002.
Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában Saját szerzői kiadás
bio4u

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.