GY.I.K.

Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről

KÁRTYAELFOGADÁS

Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni?

A VISA és az Mastercard dombornyomott kártyáival, ill. egyes VISA Electron kártyákkal. A VISA Electron kártyák interneten történő használatának lehetősége a kártyát kibocsátó banktól függ. A CIB által kibocsátott VISA Electron típusú bankkártya használható interneten történő vásárlásra.

Mely bankok kártyái alkalmasak internetes fizetésre?

Minden olyan VISA és Mastercard/Maestro kártyával, mely internetes fizetésre a kártyakibocsátó bank által engedélyeztetve lettek, valamint a kifejezetten internetes használatra hivatott webkártyák.

Lehet-e vásárlókártyákkal fizetni?

Hűségpontokat tartalmazó, kereskedők/szolgáltatók által kibocsátott pontgyűjtő kártyákkal nem lehet interneten fizetni.

Lehet-e co-branded kártyákkal fizetni?

Bármilyen olyan co-branded kártyával lehetséges fizetni, mely internetes fizetésre alkalmas MasterCard vagy VISA alapú kártya.

FIZETÉS FOLYAMATA

Hogyan működik az online fizetés banki háttérfolyamata?

A vásárló a kereskedő/szolgáltató internetes oldalán a bankkártyás fizetési mód választását követően a fizetést kezdeményezi, melynek eredményeként átkerül a Bank biztonságos kommunikációs csatornával ellátott fizetőoldalára. A fizetéshez szükséges megadni kártyaszámát, lejárati idejét, és a kártya hátoldalának aláíráscsíkján található 3 jegyű érvényesítési kódot. A tranzakciót Ön indítja el, ettől kezdve a kártya valós idejű engedélyezésen megy keresztül, melynek keretében a kártyaadatok eredetisége-, fedezet-, vásárlási limit kerül ellenőrzésre. Amennyiben a tranzakció folytatásához minden adat megfelel, a fizetendő összeget számlavezető (kártyakibocsátó) bankja zárolja a kártyáján. Az összeg számlán történő terhelése (levonása) számlavezető banktól függően néhány napon belül következik be.

Miben különbözik az internetes kártyás vásárlás a hagyományostól?

Megkülönböztetünk kártya jelenlétével történő (Card Present) és kártya jelenléte nélküli (Card not Present) tranzakciókat. A Card Present tranzakció POS terminál eszköz segítségével történik. A kártya lehúzását és a PIN kód beütését követően a terminál kapcsolatba lép a kártyabirtokos bankjával, az engedélyező központon keresztül, és a kártya típusától, illetve a kártya kibocsátójától függően a VISA vagy MasterCard hálózaton keresztül. Itt megtörténik az érvényesség és fedezetvizsgálat (authorizáció). Az előbbi útvonalon visszafelé haladva a POS terminál (illetve a kereskedő) megkapja a jóváhagyást vagy elutasítást. A vásárló aláírja a bizonylatot. A Card not Present olyan tranzakció, melynek lebonyolításakor a bankkártya fizikailag nincs jelen. Ide tartoznak a levélben, telefonon, illetve az elektronikus úton (internet) lebonyolított tranzakciók, amelyek esetében a vásárló (kártyabirtokos) a tranzakciót biztonságos (128 bites titkosítású) fizetőoldalon bekért kártyaadatok megadásával indítja. A sikeres tranzakcióról Ön kap ún. engedélyszámot, mely megegyezik a papír alapú bizonylaton található számmal.

Mit jelent a foglalás?

A tranzakciót a bank tudomására jutásakor azonnal foglalás (zárolás) követi, hiszen a tényleges terheléshez előbb a hivatalos adatoknak be kell érkezniük, mely néhány napot igénybe vesz és az alatt a vásárolt összeg újra elkölthető lenne. Ezért a foglalással a levásárolt vagy felvett pénzt elkülönítik, foglalás alá teszik. A foglalt összeg hozzátartozik a számlaegyenleghez, azaz jár rá kamat, de még egyszer nem költhető el. A foglalás biztosítja azon tranzakciók visszautasítását, melyre már nincs fedezet, noha a számlaegyenleg erre elvben még lehetőséget nyújtana.

SIKERTELEN FIZETÉSEK ÉS TEENDŐK

Milyen esetben lehet sikertelen egy tranzakció?

Általában a kártyát kibocsátó bank (tehát ahol az ügyfél a kártyát kapta) által el nem fogadott fizetési megbízás; de bankkártya használat esetében ez lehet olyan okból is, hogy távközlési vagy informatikai hiba miatt az engedélykérés nem jut el a kártyát kibocsátó bankhoz.

Kártya jellegű hiba

 • A kártya nem alkalmas internetes fizetésre.
 • A kártya internetes használata számlavezető bank által tiltott.
 • A kártyahasználat tiltott.
 • A kártyaadatok (kártyaszám, lejárat, aláíráscsíkon szereplő kód) hibásan lettek megadva.
 • A kártya lejárt.

Számla jellegű hiba

 • Nincs fedezet a tranzakció végrehajtásához.
 • A tranzakció összege meghaladja a kártya vásárlási limitét.

Kapcsolati jellegű hiba

 • A tranzakció során valószínűleg megszakadt a vonal. Kérjük, próbálja meg újra.
 • A tranzakció időtúllépés miatt sikertelen volt. Kérjük, próbálja meg újra.

Technikai jellegű hiba

 • Amennyiben a fizetőoldalról nem tért vissza a kereskedő/szolgáltató oldalára, a tranzakció sikertelen.
 • Amennyiben a fizetőoldalról visszatért, de a böngésző “back”, “reload” illetve “refresh” segítségével visszatér a fizetőoldalra, tranzakcióját a rendszer biztonsági okokból automatikusan visszautasítja.

Mi a teendő a fizetési procedúra sikertelensége esetén?

A tranzakcióról minden esetben generálódik egy tranzakcióazonosító, melyet javaslunk feljegyezni. Amennyiben a fizetési kísérlet során tranzakció banki oldalról visszautasításra kerül, kérjük vegye fel a kapcsolatot számlavezető bankjával.

Miért a számlavezető bankkal kell felvenni a kapcsolatot a fizetés sikertelensége esetén?

A kártyaellenőrzés során a számlavezető (kártyakibocsátó) bank értesíti az összeget beszedő kereskedő (elfogadó) bankjának, hogy a tranzakció elvégezhető-e. Más bank ügyfelének az elfogadó bank nem adhat ki bizalmas információkat, arra csak a kártyabirtokost azonosító banknak van joga.

Mit jelent az, ha bankomtól azonban SMS kaptam az összeg foglalásáról/zárolásáról, azonban a kereskedő/szolgáltató azt jelzi, hogy sikertelen volt a fizetés?

Ez a jelenség olyan esetben fordulhat elő, ha a kártya ellenőrzése megtörtént a fizetőoldalon, azonban Ön nem tért vissza kereskedő/szolgáltató internetes oldalára. A tranzakció ebben az esetben befejezetlennek, így automatikusan sikertelennek minősül. Ilyen esetben az összeg nem kerül terhelésre kártyáján, a foglalás feloldásra kerül.

BIZTONSÁG

Mit jelent a VeriSign és a 128 bites titkosítású SSL kommunikációs csatorna?

Az SSL, a Secure Sockets Layer elfogadott titkosítási eljárás rövidítése. Bankunk rendelkezik egy 128 bites titkosító kulccsal, amely a kommunikációs csatornát védi. A VeriSign nevű cég teszi lehetővé a CIB Bank-nak a 128 bites kulcs használatát, amely segítségével biztosítjuk az SSL alapú titkosítást. Jelenleg a világ elektronikus kereskedelmének 90%-ában ezt a titkosítási módot alkalmazzák. A vásárló által használt böngésző program az SSL segítségével a kártyabirtokos adatait az elküldés előtt titkosítja, így azok kódolt formában jutnak el a CIB Bankhoz, ezáltal illetéktelen személyek számára nem értelmezhetőek.

A fizetés után figyelmeztetett a böngészőm, hogy elhagyom a biztonsági zónát. A fizetésem biztonsága így garantált?

Teljes mértékben igen. A fizetés folyamata 128-bites titkosított kommunikációs csatornán folyik, így teljesen biztonságos. A tranzakciót követően Ön a kereskedő honlapjára jut vissza, amennyiben a kereskedő oldala nem titkosított, a böngészője figyelmezteti, hogy a titkosított csatornát elhagyta. Ez nem jelent veszélyt a fizetés biztonságát illetően.

Mit jelent a CVC2/CVV2 kód?

A MasterCard esetében az ún Card Verification Code, a Visa esetében az ún. Card Verification Value egy olyan, a bankkártya mágnescsíkján kódolt numerikus érték, melynek segítségével megállapítható egy kártya valódisága. Az ún. CVC2 kódot, mely az Mastercard/Maestro kártyák hátoldalán található számsor utolsó három számjegyében szerepel, az internetes vásárlások során kell megadni.

Mit jelent a Verified by Visa?

A Verified by Visa rendszerben regisztrált Visa kártyabirtokosok jelszót választanak a kártyát kibocsátó banknál, mely segítségével azonosíthatják magukat internetes vásárlás esetén, és amely védelmet nyújt a Visa kártyák jogosulatlan használata ellen. A CIB Bank elfogadja a Verified by Visa rendszer keretein belül kibocsátott kártyákat.

Mit jelent a Mastercard SecureCode?

A Mastercard SecureCode rendszerben regisztrált Mastercard/Maestro kártyabirtokosok jelszót választanak a kártyát kibocsátó banknál, mely segítségével azonosíthatják magukat internetes vásárlás esetén, és amely védelmet nyújt a Mastercard/Maestro kártyák jogosulatlan használata ellen. A CIB Bank elfogadja a Mastercard SecureCode rendszer keretein belül kibocsátott kártyákat.

Mit jelent a UCAF kód?

MasterCard/Maestro kártyák esetén az Ön kártyakibocsátó bankjától esetlegesen kapott egyedi kód. Ha nem kapott ilyet, hagyja üresen a mezőt.

Rendeléssel kapcsolatos kérdések

Hogyan tudok rendelni?

Rendelését a webáruházon keresztül vagy email-ben adhatja le. Webáruházunk a nap 24 órájában fogadja a rendeléseket. Ha kérdése lenne vagy segítséget szeretne kérni, akkor ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken érheti el:

Telefonon 10 – 17 óra között fogadjuk hívását a 06 30 329 0148-as telefonszámon, vagy kérdését elküldheti e-mailben az info@bio4u.hu e-mail címre.

Van minimális rendelési érték?

A BIO4U webáruházban nincs meghatározva minimális rendelési érték

Van lehetőség személyes átvételre?

Igen, személyesen is átveheti megrendelését a BIO4U Drogériában (1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 9.). Személyes átvétel esetén nem számolunk fel szállítási költséget.

Mi történik, ha előre utaltam vagy bankkártyával fizettem, de nem tudnak minden megrendelt terméket szállítani a megrendelésemből?

Ha valamelyik terméket nem tudjuk szállítani, arról minden esetben értesítjük a megrendelőt. A megrendelő rendelkezik arról hogy a termék árának visszautalásűt kéri, vagy a hiányzó termék helyett egy hasonló, ugyanolyan értékű terméket kér, vagy megvárja, hogy a termék ismét elérhető legyen. A későbbi időpontban küldött termékn a szállítási költséget a BIO4U állja.

Van lehetőségem módosítani a megrendelésemen?

A kiválasztott termékek darabszáma és az egyes termékfajták módosítására, törlésére a tényleges fizetést megelőzően vane mód.

Szállítással kapcsolatban felmerülő kérdések

Milyen futárszolgálattal szállítjuk házhoz a megrendeléseket?

A megrendeléseket belföldön a DPD futárszolgálattal szállítjuk házhoz.

Mikorra várhatom a csomagot?

A szállítási határidő a megrendelés napjától számítva 2 – 5 munkanap.

Ha egy termék nem elérhető, azaz nincs raktáron, vagy nem beszerezhető, akkor a szállítási idő kitolódhat, de ezt minden esetben jelezzük és egyeztetünk, hogy megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb megoldást.

A feladás napján egy szállításról szóló visszaigazoló email-t küldünk a megrendelő részére, amelyben tájékoztatjuk, hogy a csomagot átadtuk a futárszolgálatnak, ami másnap fog megérkezni.

Milyen időintervallumban kézbesítik a megrendelésemet?

Az DPD futárszolgálat 8 – 17 óráig szállítja a csomagokat, pontos időpontot nem tudunk meghatározni.

Amennyiben szeretné tudni, hogy hány óra körül vagy milyen időintervallumban fog a futár a szállítási címre érni, kérjük jelezze;  a küldeményazonosító szám alapján a szállítási nap reggelén lekérjük az információt a DPD Ügyfélszolgálatától.

A másik megoldás, hogy megadjuk a küldeményazonosító számot, amivel Ön érdeklődhet az DPD Ügyfélszolgálatánál.

A DPD ügyfélszolgálatának elérhetőségei: Címe: 1158 Budapest, Késmárk u. 14. B

Kék száma: 06-40 / 100 – 373

Közvetlen telefonszáma: (06 – 1) 501 – 6200

Fax: (06 – 1) 501 – 6214

E-mail: dpd@dpd.hu

WEB oldal: www.dpd.hu

DPD központi telefonszáma: (06 – 1) 501 – 6200

Az Ügyfélszolgálat nyitvatartási ideje: munkanapokon hétfőn 7-19 óra között, kedd-péntek 8 órától 18 óráig.

Mi történik akkor, ha kézbesítéskor nem vagyok a szállítási címen?

Fontos, hogy olyan szállítási címet adjon meg, ahol napközben tartózkodik (akár munkahelyi vagy otthoni cím). Sikertelen kézbesítés esetén a futár másnap még egyszer megkísérli a kézbesítést. Amennyiben másodszor sem sikerül átadni a csomagot, értesítőt fog hagyni a címzett postaládájában. Ha a kiszállítás sikertelen, abban az esetben a kifizetett termék 1 hónapon keresztül a BIO4U drogériában (1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 9.) átvehető, vagy külön vásárlói kérés esetén, postaköltség felszámítása mellett (1399 Ft) újból kiszállítjuk a megvásárolt terméket.

Amennyiben a vásárló ezen egy hónap elteltét követően sem veszi át a megvásárolt terméket/termékeket, abban az esetben a BIO4U webáruház eláll a vásárlási szerződéstől, azt egyoldalúan felbontja, és a vételárat 40% kötbér megtartása mellett visszautalja a vásárló által vásárlásakor megadott bankszámlaszámára.

 

Mi a teendő sérült csomag esetén?

A megrendelt termékeket gondosan becsomagoljuk, az üveges termékeket külön légpárnás fóliával is becsavarjuk. A kartondobozt teljesen kitöltjük porisztirol térkitöltő anyaggal.

Ha a csomag mégis sérülten érkezik,  a csomag külsején észlelt sérülés, átázás miatt belső sérülésre lehet következtetni, kérjük jelezze Ügyfélszolgálatunknál az info@bio4u.hu e-mail címre vagy a 06 30 329 0148 telefonszámon. A futárnak Jegyzőkönyvet kell felvennie a sérülésről. A csomagot ne vegye át, hanem irányítsa vissza hozzánk. Rendelését ebben az esetben rövid időn belül újból szállítjuk.